REPORT PENDING
A completion report will be ready once the mission organizer makes it available.
This mission has ended on Sun, Feb 04 6:01 pm.

Mission Description

First-Aid and Basic Life Support Training

Equip yourself with the ability to respond in this 2 days First-Aid Training Workshop by CERT Academy to get certified as a First Aider! Hone your First-aid skills through a collection of interactive first-aid theory and practical skills and be more equipped to impact responsibly.

The cost of this workshop is 350RM. Please book your space by purchasing a ticket and paying the deposit of 50RM.

Objectives of the Course

Upon completion of the course, participants will be able to:

▪ Perform Basic Life Support Skill such as CPR & Choking.

▪ Understand the importance of Automated External Defibrillator (AED) to increase survival rate.

▪ Render First Aid Management for various injuries such as bleeding, burn, shock, fracture, and spinal injuries

▪ Understand systematic approach to survey & diagnose patient.

▪ Become a Qualified First Aider & comply with legal provision: Occupational Safety & Health Act 1994.  


The training programmes cover the following areas:
  1. Introduction to Basic Life Support
  2. Automated External Defibrillator
  3. Foreign Body Airway Obstruction
  4. Shock
  5. Bleeding and Wounds
  6. Introduction to First Aid Kit
  7. Burns and Scalds
  8. Rescuing and Moving
  9. Bone, Muscle and Extremity Injuries
  10. Spinal Injuries & Patient Transportation

At the end of each day you will be tested on the skills you've gained from the and upon completion of the whole course get a First Aider Card (valid for 3 years) upon passing the exam.


TimeTOPIC
9.00–9.15 am (15 min)Registration
9.15 - 9.45 am (30 min)Introduction to The Course
▪Ice Breaking
▪Rules of Games
9.45 - 10.30 am (45 min )About Death
▪Clinical death and brain death
▪Common Causes of Sudden Death: Heart Attack, Cardiac Arrest,
▪Introduction for Chain of survival
10.30 am–10.45 pm (15 min )Break
10.45–11.45 a m (1 hour )Basic Life Support (2015 ECSI and AHA Guidelines)
▪Comparison between 2015 & previous CPR guideline
▪Emergency action principle
▪Concept of CPR
▪Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) for adult, child and infant
▪Recovery position
11.45 am–12.4 5 pm (1 hour)Practical–Basic Life Support
▪CPR for adult, child and infant
▪Speed & Depth of chest compression
▪When to stop CPR
▪Recovery position & purpose
12.45 am–1.45 pm (1 hour)Lunch
1.45–2.15 pm (30 min )Automated External Defibrillator (AED)
▪AED operation
▪AED application
▪Special considerations
2.15–3.00 pm (45 min )Practical - Automated External Defibrillator (AED)
3.00–3.30 pm (30 min)Foreign Body Airway Obstruction (Choking) - Heimlich Maneuver
▪Sign and symptom of airway obstruction
▪Choking management for adult, children and infant
▪Special consideration–obesity and pregnant
3.30–3.45 pm (15 min)Break
Course Schedule - Basic Occupationa l First Aid, CPR & AED Training - Day Two (2)
3.45–4.15 pm (30 min)Shock
▪Causes of shock
▪The progression of shock
▪Care for shock
4.15–4.45 pm (30 min)Bleeding and Wounds
▪Care of wounds
▪Amputations
▪Impaled objects
▪Gunshot wounds
▪Closed wounds
▪Penetrating wound
▪Disease precautions
4.45–5.00 pm (15 min)Prac tical–Dressings and Bandaging
TIMETOPIC
9.00–10.30 am (1 hour 30min)Skill Assessment For
▪Basic life support
▪Recovery position
▪Airway obstruction
10.30 - 10.45 amBreak
10.45 - 11.05 am (20 min)Introduction To First Aid Kit (DOSH Guideline)
▪DOS H requirement
▪Function of each item
11.05–11.3 5 am (30 min)Burns and Scalds
▪Degree of Burn
▪Management of burns & scalds
▪Chemical Burn
11.35–11.50 am (15 min)Pra ctical–Rescuing & Moving
▪Shoulder Drag
▪Ankle Drag
▪Human Crutch
▪Cradle Carry
▪Piggyback Carry
▪Firefighter Carry
▪Extremity Carry
▪Two Handed Seat Carry
11.5 0 - 12.3 5pm (45 min)Practical - Bone, Muscle and Extremity Injuries
▪Bone injury (fractures)
▪D.O.T.S
▪Sprains & Strains
▪RICE
▪Types of splints
▪Splinting guidelines
▪Slings
▪Splinting specific areas
12.3 5–1.00 pm (2 5 min)Practical - Spinal Injuries & Patient Transportation
▪Spinal injuries
▪Recognizing spinal injuries
▪Care for spinal injuries
▪Immobilizing the head and spine
▪Log roll
▪Helmet removal
▪Applying collar
1.00–2.00 pm (1 hour )Lunch
2.00–2.15 pm (15 min)Patient Assessment
▪Scene size - up
▪Primary and secondary survey
▪Medical History
2.15–4.00 pm (1 hour 45 min )Mock - drill and Skill Assessment
▪Scenario based learning (complicated emergency situations)
▪Role play and team work
▪The strength and weakness on oneself
▪Post mortems and de - briefing
4.00–4.15 pmBreak
4.15–4.45 pm (30 min)Written Assessment–Multiple Choice Questions
4.45–5.0 0 pmEvaluation and Closing

Read More

Mission Impact

No impact specified.

SDGs Addressed

No SDGs specified.

Participants
(19)

Comments

Reviews

No reviews to show.

When & Where

The Collective
20 Jalan PJS 11/18
Bandar Sunway
47500, Selangor
GPS Coordinates: 3.0692457, 101.5998133

From
03 Feb 2018 09:00 am (Saturday)
To
04 Feb 2018 06:01 pm (Sunday)

Mission Hours
33 hours

Ticket Price
Starts at RM50.00

Organized by

EPIC DNA

Joined on 10 Nov 2017



Photos

No photo to show.